2020. már 24.

Sfakiai pite

írta: Ppaiferenc
Sfakiai pite

Ahol az "első ránézésre" nem mérvadó

mg-9205-small-1024x673_orig.jpgNincs olyan nemzet, vagy tájegység ahol ne volna fellelhető egy olyan édesség vagy sütemény ami igazán “helyi”...

Krétán Sfakia környékén is természetesen megtaláljuk a helyi különlegességet. Aki kóstolta már tudja hogy a Sfakiai pite, méltán híres, és tele van meglepetéssel annak ellenére hogy első ránézésre csak valami egyszerű piteféle…

A ránézésre nem túl különleges vékony és kerek pite belül még egy réteg mizithra túrót rejt, és amire nem is gondolnál a tészta egyik alapanyaga a helyi Raki, avagy ahogy arrafelé mondják Tsikoudia. A még meleg pitére szervírozáskor mézet csorgatnak, ettől lesz ellenállhatatlan és illatos. Abszolút függőséget okozó étel annak aki egyszer kóstolta már :-)

Aki nem hiszi, járjon utána :-)

És a recept : 

Ha el szeretnéd készíteni a Sfakiani pitét, akkor szükséged lesz: 

1 csésze lisztre, 
1 csésze friss mizithra-ra, ( helyettesíthető friss házi tehéntúróval ) 
1 evőkanál olívaolajra,
 ¼ teáskanál sóra, 
¼ pohár vízre és pár cent Tsikoudia-ra. 

Keverjük össze a lisztet, az olajat, a tsikoudia-t, a sót és a vizet egy tálba, és gyúrjuk, amíg lágy tészta nem készül. Fedjük le a tésztát körülbelül egy órán keresztül. Vágjuk a tésztát közepes méretű darabokra, formáljunk gombóccá és töltsünk bele egy kanál mizithrát. Körülbelül egy óra múlva nyújtsuk ki a tésztagolyókat mígnem kis palacsinta formájúak nem lesznek, öntsünk egy kanál olajat a serpenyőbe, hogy megakadályozzuk a piték tapadását, és süssük 1 percig mindkét oldalon. Tálaljuk forrón, mézzel és szezámmaggal borítva.

https://kretakalauz.weebly.com/

Szólj hozzá

görögország görög recept kréta Pite Sfakia