Sfakiai pite
Ahol az "első ránézésre" nem mérvadó
Nincs olyan nemzet, vagy tájegység ahol ne volna fellelhető egy olyan édesség vagy sütemény ami igazán “helyi”...
Krétán Sfakia környékén is természetesen megtaláljuk a helyi különlegességet. Aki kóstolta már tudja hogy a Sfakiai pite, méltán híres, és tele van meglepetéssel annak ellenére hogy első ránézésre csak valami egyszerű piteféle…
A ránézésre nem túl különleges vékony és kerek pite belül még egy réteg mizithra túrót rejt, és amire nem is gondolnál a tészta egyik alapanyaga a helyi Raki, avagy ahogy arrafelé mondják Tsikoudia. A még meleg pitére szervírozáskor mézet csorgatnak, ettől lesz ellenállhatatlan és illatos. Abszolút függőséget okozó étel annak aki egyszer kóstolta már :-)
Aki nem hiszi, járjon utána :-)
És a recept :
Ha el szeretnéd készíteni a Sfakiani pitét, akkor szükséged lesz:
1 csésze lisztre,
1 csésze friss mizithra-ra, ( helyettesíthető friss házi tehéntúróval )
1 evőkanál olívaolajra,
¼ teáskanál sóra,
¼ pohár vízre és pár cent Tsikoudia-ra.
Keverjük össze a lisztet, az olajat, a tsikoudia-t, a sót és a vizet egy tálba, és gyúrjuk, amíg lágy tészta nem készül. Fedjük le a tésztát körülbelül egy órán keresztül. Vágjuk a tésztát közepes méretű darabokra, formáljunk gombóccá és töltsünk bele egy kanál mizithrát. Körülbelül egy óra múlva nyújtsuk ki a tésztagolyókat mígnem kis palacsinta formájúak nem lesznek, öntsünk egy kanál olajat a serpenyőbe, hogy megakadályozzuk a piték tapadását, és süssük 1 percig mindkét oldalon. Tálaljuk forrón, mézzel és szezámmaggal borítva.